Historie

De geschiedenis van de boerderij en haar bewoners is beschreven in het boek “Monumenten in de Gemeente Hardenberg” (E. Wolbink en A.C.A. Pullen, Stichting Historische Projecten Hardenberg 2008). Met toestemming van de uitgever mogen we hier delen parafraseren.

In het najaar van het jaar 2002 werd de woonboerderij met schuren, tuin, weiland en bos, gelegen te Lutten Oever 6 en 7, eigendom van Prof. Dr. JanHasker Gerhardus Jonkman. De totale oppervlakte bedroeg ruim drie hectaren. Jonkman had het rijksmonument gekocht van mevrouw Haveman-de Bie. In de twee jaren erna werd het bezit vergroot door de aankoop van aangrenzende landerijen en een bosperceel van de families Emmink, Luten, Bazuin, Schoonvelde en Ten Kate.

Historie van 1806 – 2021


Een samenvatting van de historie van 1806 - 2021 weergegeven.

Lees meer

Lutten Oever en haar bewoners


De naam Lutten Oever is etymologisch te verklaren als "klein oever" of "kleine oever". De buurtschap Lutten Oever/Klein Oever is in de 15e eeuw afgesplitst van het erf Groot Oever. Beide liggen in het stroomdal van de Reest.

Lees meer

Het erf en de bebouwing


De oudste kadastrale kaart van het erf en de bebouwing dateert uit 1832. Behalve de hoofdbebouwing blijkt er een losse schuur (schaapskooi; potstal?) achter (ten zuidwesten van) de boerderij en een bakhuisje (?) naast (ten oosten) van de boerderij te staan.

Lees meer

Status “Rijksmonument”


De oude boerderij aan de Lutten Oever 6 en 7 werd in 1980 aangewezen als "Rijksmonument". Het was in die tijd eigendom van de familie Haveman. Zij hadden het pand een reeks van jaren gebruikt als vakantie- en weekendverblijf. Het was als het ware hun tweede huis.

Lees meer

Status “Landgoed” NSW 1928


Tussen 2002 en 2004 werden landerijen aangekocht van buren waardoor het oppervlakte van het aaneengesloten terrein een totaal oppervlak van ruim 5,5 Ha. had gekregen. Nu werd voldaan aan alle eisen voor de status "Landgoed" volgens...

Lees meer

Geniet van de ongerepte natuur en rust


Hebt u specifieke vragen of opmerkingen?
Deze kunt u via ons contactformulier stellen.
Wij zullen hier spoedig op reageren.

Contact opnemen