Den Hoogen Gaerde – Landgoed – Beschrijving

Het landgoed “Den Hoogen Gaerde” is gelegen in het landelijk gebied tussen De Wijk en Balkbrug (nabij de buurtschap Oud-Avereest) aan de meanderende beek De Reest, die de grens vormt tussen Drenthe en Overijssel. Het natuurgebied het Reestdal (en Staphorster bos) is een prachtig wandel- en fietsgebied centraal gelegen tussen de fraaie nationale parken De Weerribben (Giethoorn; watersport), het Dwingelderveld en het Lemelerveld (Vechtdal, Ommen).

Het landgoed bestaat onder meer uit een monumentale rietgedekte woonboerderij met aangebouwde garage en schuur, diverse vrijstaande bijgebouwen, een groot parkachtig erf met o.a. hoge eikenbomen en met een bloemen-/groentetuin, een fruitboomgaard, een natuurzwemvijver en een paardenweiland. Aansluitend aan het erf ligt een wandelbos.

Erf (zuidzijde richting wandelbos)

 

De monumentale woonboerderij dateert in zijn huidige vorm uit 1806 en is in de loop der jaren een aantal keren verbouwd en uitgebreid. Het pand bestond oorspronkelijk uit twee woningen met respectievelijk de adressen Lutten Oever 6 en Lutten Oever 7. Bij de voorlaatste renovatie zijn de twee woningen samengevoegd.

Woning en erf

Het object heeft sinds 1980 de status van “Rijksmonument” en heeft sinds 2004, na diverse aankopen van gronden en bos, de status van Landgoed volgens de Natuurschoonwet 1928 (“NSW-Landgoed”). Het totale complex bestaat uit ruim 16 hectare grond, waarvan ongeveer 11,5 hectare direct onderdeel uitmaakt van het landgoed volgens de Natuurschoonwet.

De woning is een statige T-boerderij met een rechthoekige hoge voorbouw waarachter de voormalige stallen gebouwd waren.

De voormalige stallen achter het woongedeelte zijn bij de grote verbouwing/renovatie in de periode van 1982 tot 1984 geheel vernieuwd. Het boerenbedrijf is toen verbouwd tot een buitengewoon luxe woonboerderij met grote vertrekken en zeer modern wooncomfort (“plattelands villa; buitenstate).

Bij de verbouwing zijn authentieke elementen, zoals gebintestructuren en (tableaus van) antieke tegeltjes zoveel mogelijk gehandhaafd. (Zie: Het erf en de bebouwing)

Haaks op dit gedeelte staat een rietgedekte gepotdekselde houten schuur. De gepotdekselde schuur is gerenoveerd met behoud van functie en karakteristieken.

Bijgebouwen

Op het terrein bevinden zich diverse bijgebouwen, waaronder een voormalig bakhuisje, een jachthuisje, een bijgebouw in gebruik als kantoor, een houten wagenschuur en een hoge houten kapschuur. Alle bijgebouwen zijn op authentieke wijze gebouwd onder andere door het gebruik van gebinten, potdekselwerk en riet of antieke dakpannen.

Hieronder zijn de afbeeldingen van links naar rechts weergegeven: bakhuisje, jachthuisje/gastenverblijf en het kantoor/gastenverblijf.